Alex en Harold Spooren begonnen emotioneel aan carnaval

Als ze over elkaar praten is het “m’n bruur dit en m’n bruur dat”. Zelden hebben ze het over “onze Alex” of “onze Harold” zoals we dat in de Kempen gewend zijn. Het zegt veel over de gebroederlijke band die de twee hebben. Ze pakken samen wel eens een pilsje, zijn peetoom van elkaars kinderen en gaan met elkaar om alsof ze vrienden zijn. En nu hebben ze er een mooie gezamenlijke ervaring en herinnering bij.

Wat doe je als je broer je verrast met een scheidsrechterfluitje met achterop de tekst “Wil jij de komende tijd met mij over Narrendonk regeren?” Juist, dan zeg je volmondig JA, zoals een aanstaande bruid of bruidegom JA zegt. “En toen hebben we allebei even een traantje weggepinkt”, geeft Alex eerlijk toe. Waarop Harold, ook eerlijk toegevend, aanvult er daarna flink op geproost te hebben.

Alex Spooren (47) hoefde niet lang na te denken toen hem gevraagd werd in 2020 Prins van Narrendonk te worden. Hij wilde dat wel eens meemaken en had een enorme drijfveer om carnaval op een andere manier te beleven. Want dat is het. Anders. “Je hebt een heel krap schema, je ziet van dichtbij hoe de jeugd en de ouderen enorm genieten en iedereen spreekt je aan en kijkt naar je. Dat is fantastisch om mee te maken,” legt Alex enthousiast uit. “Dat is echt anders dan wanneer je als raadslid in de Raad van Elf zit”.

Zijn broer Harold Spooren (51) is al even enthousiast en raadt iedereen aan een keer als Prins of Adjudant over Narrendonk te regeren. “Dat pakken ze me niet meer af. Het was in één woord fantastisch. Velen praten er nog over”, zijn kreten van zijn kant. Daarna is hij niet meer te stoppen. Een stormvloed aan verhalen komen op je af als je Harold naar zijn ervaringen als Adjudant vraagt. Voor Alex onmogelijk om er tussen te komen en dus geniet hij ondertussen van zijn kopje thee en laat hij “z’n bruur” het woord doen. Zo vullen ze elkaar goed aan.

Dat bleek ook tijdens carnaval en de voorbereidingen daar op. Harold kent, door zijn jarenlange ervaringen bij Stichting Karnaval Reusel, heel veel mensen in het carnavalsleven. Daarin was hij de steun en toeverlaat van Alex. “Hij wist precies te vertellen wie, wie is en dat was voor mij heel prettig”, aldus een tevreden Alex. “En op het podium namen we het gewoon als een automatisme van elkaar over. Kwam de één er bij het antwoorden van de vragen niet uit, dan vulde de ander aan. En als ik moest zingen, nam m’n bruur het gelukkig van me over”, grapt Harold. “Die is wat meer thuis in de muziek dan ik.” Ook zaken als bijvoorbeeld de medailles uitzoeken ging snel. De broers namen tips en meningen van de ander aan en daardoor werden ze het snel eens. “Een beetje van Alex, een beetje van Harold en dan komt het goed”, vat Harold samen.

Als je maandenlang met elkaar optrekt om alles voor te bereiden en dagenlang continu met elkaar op pad bent, zou je verwachten dat er irritaties ontstaan. Zelfs bij broers. Maar niets is minder waar. Na een lange dag tijdens carnaval hadden ze nog steeds geen genoeg van elkaar en meenden ze toch nog even te moeten napraten aan de keukentafel tot 4 uur ’s nachts. Ze kunnen en konden geen genoeg van elkaar krijgen. Hoewel. “Ik vind het nu wel fijn dat ik hem aan de telefoon heb en niet zie”, geint Alex die doelt op het interview wat telefonisch gehouden wordt in verband met het Corona-virus.

Het mag duidelijk zijn dat de broers nog steeds nagenieten van de carnaval en van wat ze samen mee hebben gemaakt. Ze hebben meer dan een hand vol leuke momenten. Voor Harold was de optocht de kers op de taart. Hoewel hij ook wel erg heeft genoten van de periode waarin nog niet duidelijk was dat hij Adjudant zou zijn. “Je moet maandenlang je mond dicht houden. Velen zijn aan het speculeren en het is echt een sport om jezelf niet te verraden”. En ook hierover zijn de broers het goed eens. Alex genoot van alle voorbereidingen waarbij ze veel samen met de Prinsen en Adjudanten van Hooge – en Lage Mierde hebben gedaan. “Dat zorgde voor veel ouwehoeren en gezelligheid met elkaar, juist omdat het voor ons allemaal nieuw was”, beschrijft Alex treffend. En ook voor hem geldt dat de optocht echt geweldig was. “Het was kippenvel bij het indraaien van de Wilhelminalaan en het aanzicht van rijen dik toeschouwers. Gewoon top”, blikt een blije Alex terug.

Hij is dan ook dankbaar dat hij van Stichting Karnaval Reusel de kans heeft gekregen dit samen met zijn broer te doen. Want dat was een wens van beiden. Als ze ooit gevraagd zouden worden om als Prins over Narrendonk te regeren, dan zou de ander als Adjudant aangewezen moeten worden. Daar waren ze het al jaren over eens. Maar ze zijn niet alleen de Stichting dankbaar. “Ook de horeca in Reusel en alle deelnemers hebben de wisseling van de optocht naar de dinsdag heel sportief opgenomen en de Kei in Reusel is weer super gastvrij geweest. Dit alles samen maakt het tot een geweldige ervaring”, besluit Alex.

De Prins vat carnaval 2020 dan ook samen als “een fijn fistje nie”. En zijn Adjudant vult aan dat hij fantastisch heeft genoten. Waarbij Harold het niet kan laten om nog even aan te geven dat hij met zijn 51 jaar jong, zijn broertje nog prima heeft bij kunnen houden. Er wordt nog een keer samen gelachen en dan sluiten de broers, typerend voor hun, het telefoongesprek vriendschappelijk af met “dag broertje”. De klik tussen deze twee is duidelijk aanwezig en hopelijk blijft dat voor altijd zo. De ervaring als Prins en Adjudant heeft er in ieder geval positief aan bijgedragen.

Scroll naar top